مراقبت های قبل از بارداری
توجه به سلامت روانی و وضعیت جسمانی از نظر اینکه چه عوامل خطری می تواند بر میزان شانس موفقیت شما در یک باروری سالم نقش بسیار مهمی دارد. به همین منظور یک سری استانداردهایی تعریف شده که توصیه می شود بر اساس مراقبت های لازم صورت گیرد. در این راستا مشورت با یک متخصص زنان و زایمان خوب می تواند با توصیه ها و انجام آزمایشات لازم قبل از اقدام به بارداری در داشتن یک دوره بارداری سالم و در نهایت سلامت جنین کمک بسیار شایانی کند.
بیمارستان ابن سینا با بهرهگیری از پیشرفتهترین تجهیزات و همکاری با پزشکان متخصص و ماماهای باتجربه، توانسته برترین خدمات را به بهترین شکل ممکن به مادران باردار ارائه دهد.
بعد از مثبتشدن آزمایش بارداری چه باید کرد؟
بسیاری از زوجها نمیدانند که بعد از شنیدن خبر بارداری باید چه کاری انجام دهند. آیا مستقیماً و بیدرنگ باید به متخصص زنان مراجعه کنند یا لازم است صبر کنند تا جنین بزرگ شود و امکان شنیدن صدای قلبش در سونوگرافی به وجود آید. در این زمینه، پزشک به شما مشاوره میدهد. پس باید بعد از آگاهی از بارداری به پزشک مراجعه کنید.
یکی از اقدامات بسیار مهم در طول زندگی هر فرد اقدام برای بارداری است. اگر تصمیم شما در رابطه با فرزند دار شدن قطعی است برای گذراندن یک بارداری همراه با آرامش و در نهایت داشتن فرزندی سالم لازم است تا مراقبت های قبل از بارداری را جدی بگیرید.
اگر به باردار شدن فکر میکنید، حداقل ۳ ماه قبل از شروع تلاش برای باردار شدن، روی سلامتی خود تمرکز کنید. اگر شرایط سلامتی دارید که ممکن است بر بارداری تأثیر بگذارد، ممکن است برای آماده کردن بدن خود برای بچهدارشدن به زمان بیشتری نیاز داشته باشید.
سؤالاتی که پزشک ممکن است برای انجام مراقبت های قبل از بارداری از شما بپرسد:
سن زن و شوهر، شغل زوجین، میزان روابط زناشوئی، روش زندگی و عادات غذایی، روند سیکلهای قاعدگی، بررسی چکاپهای انجام شده در ارتباط با بیماری های زنان و زایمان، سابقۀ بیماری خاص در زوجین مثل فشارخون بالا و دیابت، و بیماری های کلیوی، سابقۀ جراحی در زن و شوهر، سابقۀ عقب ماندگی ذهنی و بیماریهای ژنتیک در هر دو خانواده، سوابق باروری شامل سقط، حاملگیهای خارج رحم یا فرزند قبلی، مصرف داروهای خاص، سابقۀ مصرف الکل، مواد مخدر و دخانیات از جمله سؤالاتی هستند که پزشک در راستای مراقبت های قبل از بارداری از داوطلبان میپرسد.
وضعیت سلامت بدن تأثیر زیادی در پیشروی هر چه بهتر فرایند بارداری دارد. برای اینکه پزشک بتواند از سطح سلامت شما مطلع شود، انجام آزمایشاتی را پیشنهاد میکند. با توجه به جواب آزمایش، پزشک ممکن است مصرف مکمل و مولتیویتامین را تجویز کند.
ممکن است بپرسید قبل از بارداری چه ویتامینهایی بخوریم؟
در پاسخ به این سوال باید به موارد زیر اشاره کرد:
- فولیک اسید که برای جلوگیری از ناهنجاریهای عصبی جنین در سهماهه اول بارداری مصرف میشود.
- ویتامین D که نقش پررنگی در بهبود کیفیت استخوانها دارد.
- ویتامین A که مصرف بیرویه آن باعث بروز نواقصی در جنین میشود.
آزمایش خون از دیگر آزمایشهای قبل از بارداری است که موارد زیر را مشخص میکند:
- گروه خونی
- مثبت منفی بودن Rh خون
- میزان چربی و قند خون
- کمخونی
- مقاومت سیستم ایمنی بدن در مقابل بیماریهایی مانند تالاسمی، هپاتیت، سرخچه و بیماریهای خطرناک دیگر.
تأثیر مراقبت های قبل از بارداری در مادران
بارداری تغییرات فیزیولوژیک و روحی زیادی برای مادران باردار در پی دارد؛ بنابراین علاوه بر آمادگی جسمانی مناسب، آمادگی عاطفی زن نیز حائز اهمیت فراوان است.
در صورتی که مادر، حاملگی را با برنامه ریزی و زمان دلخواه شروع کند، مشکلات ناشی از آن را به راحتی پذیرا است. همچنین دوران سخت بارداری را با سلامت بیشتری خواهد گذراند؛ بنابراین بهتر است زوجینِ کاندید بارداری، حداقل دو ماه قبل از شروع بارداری با پزشک متخصص زنان مشورت کنند.
در صورت وجود بیماری های خاص در زن، سابقۀ جراحی در گذشته، سوابق خانوادگی ویژه و وجود بیماری های ژنتیکی بهتر است، این ویزیت زودتر انجام شود.
اگر در حال مصرف قرص ضد بارداری، تست حاملگی دهم، جواب آن دقیق خواهد بود؟
نتایج تست بارداری حین مصرف قرص ضد بارداری دقیق است. در این آزمایش هورمون مربوط به حاملگی (گنادوتروپین جفتی انسان یا به اختصار HCG) در خون یا ادرار اندازه گرفته میشود. مواد فعال در قرص ضد بارداری روی اندازهگیری میزان این هورمون در بدن توسط تست تأثیر نمیگذارد.
آیا میدانستید که چاقی یا لاغری در بارداری اثرگذار است؟
وزن نامناسب و دور بودن از وزن ایده آل در هنگام بارداری میتواند مشکلاتی مانند دیابت بارداری، فشار خون، نیاز به عمل سزارین و سقط جنین را به همراه داشته باشد. ورزش بیش از حد، مصرف الکل و سیگار کشیدن هم آثاری منفی بر باروری و بارداری دارد. درباره سبک زندگی و عاداتی که دارید با پزشک صحبت کنید و در صورت نیاز، در آن تغییراتی به وجود آورید.
قبل از اقدام به بارداری نیاز به واکسیناسیون است؟
واکسیناسیون باید طبق برنامهریزیهای کشوری صورت پذیرد و اگر حدود ۱۰ سال بیشتر از تزریق واکسن کزاز در فرد گذشته باشد؛ لازم است مجدد واکسیناسیون انجام شود.
افراد مبتلا به دیابت لازم است چه اقداماتی قبل از بارداری انجام دهند؟
چیزی که در این افراد مهم است؛ کنترل قند خون و فشار خون میباشد.
علاوه بر این یکی از نکات مهم قبل از اقدام به بارداری در این افراد این است که؛ مقدار HbA1C برابر با ۶ و یا کمتر از آن باشد. همچنین لازم است بررسیهایی در مورد عملکرد تیروئید، کلیه و قلب این افراد نیز انجام پذیرد.
عفونت ادراری یا واژن میتوانند باعث ناباروری شوند؟
در صورتی که شدت عفونت به قدری باشد که قاعدگی و توانایی بارداری فرد تحت تأثیر قرار گیرد بله. ولی در کل توصیه میشود قبل از اقدام به بارداری، هرگونه عفونت در ناحیه ی تناسلی برطرف شود.
کلام آخر
توجه به سلامت روانی و وضعیت جسمانی از نظر اینکه چه عوامل خطری میتواند بر میزان شانس موفقیت شما در یک باروری سالم نقش بسیار مهمی دارد. به همین منظور یک سری استانداردهایی تعریف شده که توصیه میشود بر اساس مراقبتهای لازم صورت گیرد. در این راستا مشورت با یک متخصص زنان و زایمان خوب میتواند با توصیهها و انجام آزمایشهای لازم قبل از اقدام به بارداری در مراقبت های قبل از بارداری و داشتن یک دوره بارداری سالم و در نهایت سلامت جنین کمک بسیار شایانی کند.